بایوس یکی از مهمترین بخش های کامپیوتر و یا لپ تاپ شماست. BIOS تمامی اطلاعات سیستم را در خود ذخیره می کند، از ساعت سیستم گرفته تا تنظیماتی که برای اجرای صحیح کامپیوتر به آن نیاز دارد. در مواقعی کاربر گزینه های موجود در تنظیمات بایوس را دستکاری می کنند و یا این که BIOS ممکن است توسط ویروس ها و بدافزار خراب شود. در ادامه به شما آموزش خواهیم داد که چگونه تنظیمات بایوس را به حالت پیشفرض ببرید.
توضیحاتی کوتاه در رابطه با BIOS
BIOS مخفف Basic Input Output System است. هر سیستم کامپیوتری اعم از لپ تاپ یا دستگاه PC دارای قطعه ای به نام مادربرد است که روی آن BIOS قرار گرفته است. بایوس به صورت نرم افزاری امکان عیب یابی رایانه را در اختیار کاربر قرار می دهد و از ارورها و مشکلات سیستم کاربر را آگاه می سازد. معمولاً تکنسین های رایانه یا همان افرادی که کامپیوتر را تعمیر می کند با استفاده از تنظیمات BIOS نوع پیکربندی کنترل صفحه کلید و نوع ترتیب بوت را تغییر می دهند. فرقی نمی کند از چه سیستم عاملی ویندوز و یا لینوکس استفاده می کنید. در تمامی سیستم عامل ها دسترسی به BIOS امکان پذیر است زیرا بیش از 99% مادربرد ها دارای بایوس هستند.
در رایانه های جدیدتر بایوس را با UEFI جایگزین کردند. UEFI سریع تر از بایوس است و از نظر امنیتی نسبت به بایوس بهبود پیدا کرده است. در مادربردهای امروزی هر دو این قابلیت ها در کنار هم کار می کنند.
نحوه دسترسی به بایوس و ریستارت کردن آن
دسترسی به BIOS در لپ تاپ یا دسکتاپ تقریباً روند مشابه ای دارد. توجه داشته باشید که در بعضی از مادربرد عملکرد BIOS قفل شده هستند و اگر دستکاری در آن انجام شود ضمانت نامه آن باطل خواهد شد. پس اگر لپ تاپ و یا کامپیوتر شما دارای گارانتی است آن را به نمایندگی ها مجاز بسپارید. مهم نیست که ویندوز 7، ویندوز 8 و یا 10 دارید. همه مادربردهای امروزی دارای بایوس داخلی هستند.
دستزسی به بایوس، بستگی به مادربرد شما دارد و هیچ آموزش استانداری در سطح اینترنت نمی توانید پیدا کنید که به طور دقیق آن را به ما یاد دهد. بنابراین تولیدکنندگان مارک های مختلف، کلیدها و نوع نمایش تنظیمات بایوس مختلفی دارند اما معمولا ماهیت کلی همه آن ها به یک شکل است. دسترسی به بایوس به سه طریق انجام می شود. روش اول برای دارندگان ویندوز 10 است که کار راحتتر خواهد بود. روش دوم از طریق راه اندازی کامپیوتر انجام می شود و روش سوم به صورت سخت افزاری است که در ادامه تمامی سه روش توضیح داده خواهد شد.
دسترسی و ریست بایوس در ویندوز 10
افرادی که ویندوز 10 دارند برای این که به بایوس دسترسی داشته باشد، می توانند با مراجعه به منوی استارت و گزینه Power را انتخاب کنند. در بین سه گزینه برای خاموش کردن سیستم، دکمه Shift را نگه داشته و بر روی Restart کلیک کنید. همچنین می توانید به آدرس Settings>Update & Security>Recovery بروید و از زیرگزینه Advanced startup روی ریستارت کلیک کنید. با انجام این کار ویندوز ریستارت خواهد شد و یک صفحه آبی مانند تصویر زیر برای شما بازخواهد شد. بر روی گزینه Troubleshoot کلیک کنید.
سپس در مرحله بعدی گزینه Advanced options را انتخاب کنید.
در مرحله سوم UEFI Firmware را انتخاب کنید.
و در نهایت در مرحله آخر بر روی Restart کلیک کنید تا عملیات پاکسازی بایوس انجام شود.
دسترسی به بایوس هنگام راه اندازی ویندوز
هنگامی که کامپیوتر خود را روشن می کند، کلیدی در پایین صفحه برای ورود به بایوس نشان می دهد. این کلید در بیشتر رایانه ها F2 است اما ممکن است در برخی از لپ تاپ ها و کامپیوتر کلید ورود به بایوس DEL یا کلید F9 باشد. برای ورود باید پشت سر هم کلیدهای نمایش داده شده را در حین راه اندازی کامپیوتر بزنید تا بتوانید صفحه بایوس را مشاهده کنید. به طور مثال صفحه بایوس ما به شکل زیر است. برای پیشفرض کردن حالت تنظیمات بایوس به تب Configuration رفته و گزینه Yes را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که در برخی از مادربرد موس کار نمی کند و شما با استفاده از کلیدهای بالا ، پایین، راست، چپ و Enter باید روی گزینه های مختلف سوییچ کنید.
همچنین می توانید BIOS را در تب Security تنظیم مجدد کنید. مادربردهای مختلف گزینه های مختلفی ممکن است برای ریست Bios داشته باشند اما همان طور که گفتیم ماهیت کار به صورت کلی به یک شکل است. پس از این که گزینه های مورد نظر خود را تنظیم کردید برای ذخیره کلید نمایش داده شده Save & Exit را بزنید.
ریست بایوس به صورت سخت افزاری
راحترین روش ریست بایوس به صورت سخت افزاری است. اگر به هر دلیلی نتوانستید وارد تنظیمات بایوس خود شوید، کافی است که درب کیس را باز کنید و به دو طریق عملیات پاکسازی بایوس را انجام دهید. در روش اول می توانید باتری Cmos را از جا در بیارید چند ثانیه صبر کنید و مجدداً در محل آن قرار بدید که با این کار تمامی اطلاعات بایوس به حالت پیشفرض بر خواهد گشت. درآوردن باتری هم کار سختی نیست، کافیه یک کلید و یا چاقو گوشه باتری بندازید و در بیارید و هیچ صدمه ای هم نمیبینه. روش دوم جامپری که در تصویر می بینید را از سوکت مادربرد در بیارید و بعد از چند ثانیه آن را جا بزنید. دقت کنید که اگر جامپر به درستی در سوکت قرار نگیرد، تاریخ کامپیوتر پس از هر بار راه اندازی به حالت پیشفرض برخواهد گشت. یعنی اگر کامپیوتر را تنظیم کنید و دکمه 0 و 1 پشت کیس را بزنید و کامپیوتر خود را روشن کنید، مجدداً ساعت به حالت اول برخواهد گشت. پس با دقت این کار را انجام دهید.
امیدواریم این آموزش بتوانید مشکل شما را حل کند. در صورت هرگونه مشکل می توانید نظر خود را در پایین همین مطلب با ما در میان بگذارید.